tisdag 6 januari 2009

Straff i olika länder

Såg nyss en mycket intressant dokumentär på viasat history om brott och straff i olika kulturer. De länder som togs upp var USA, Sverige, Thailand och Rwanda. Det är så stora kontraster mellan dessa! Fast det kommer ju inte som en chock.

I många av USAs delstater har man dödsstraff. Något som varken fungerar eller är moraliskt försvarbart. Vad ger oss rätten att leka gud, att bestämma vem som "förtjänar" att leva och vem som inte gör det? Vi är alla inte mer än människor. Ingen människa ska stå över någon annan.

Från Rwanda visade man en s.k. garcaca (gräsrotsrättegång) där man hade rättegång mot många av de åtalade för folkmordet på tutsier. Domare var vanligt folk man valt ut. Den som ville fick vara med i rättegången och säga sitt. I början av rättegången dansade och sjöng de åtalade..

I Thailand är korruptionen stor, och regeringen tror att lösningen på detta kan vara buddhismen. Man låter helt enkelt en grupp poliser leva som munkar under en viss tid, och tror att det kan hindra dem från att ta emot mutor och begå andra brott i framtiden.

Sveriges straffsystem känner vi till. Man behandlar fångarna väl, som människor istället för brottslingar. Det enda som skiljer ett vanligt, svenskt hem från ett svenskt fängelse är att man i fängelset blir berövad på sin frihet. Säga vad man vill om detta system, men det fungerar. Brottsligheten är inte särskilt hög i Sverige. Ändå tycker jag att man borde göra skillnad på brottslingar och brottslingar. Man kan inte utgå från att alla kan omvändas. Ett svårt ämne som kan diskuteras hur länge som helst..

Jag har ett förslag på ett straff som garanterat skulle avskräcka alla från att begå stora brott. Man tar de hemskaste, de allra värsta brottslingarna, och låser in dem, en i taget, tillsammans med..


..allas vår favorittomte

5 minuter räcker, sedan kommer de garanterat aldrig någonsin att begå fler brott. Jag är så smart!

Det här slutar aldrig vara kul.

Edit= Lite ord från Wille:

Svenska fängelser är inget homogent direkt, för det första finns det sjukt många olika nivåer, även inom samma fängelse. Och om du räknar några kvadratmeter yta, en säng och kanske ett ps2 som ett vanligt svenskt hem då vet jag inte vad xD

I stand corrected.

Inga kommentarer: